Oudejaars dienst met het overhandigen van de waardebon met het eind bedrag van de doel collecte
MET HEERLIJKE OLIEBOLLEN TOEDe Lageren school op Lesbos.

 

De Diaconie van de Lukas kerk steunt de Lagere School op Lesbos.

Het school bestuur is daar heel erg blij mee,

In oktober waren Peet en Jopie bij Mariska op Lesbos. Zij mochten een kijkje nemen in de school. Daar hebben ze enkele foto’s gemaakt. Deze hangen nu op het prikbord in de Voorhof. In deze kerkbrief een paar afdrukken.

 

Jopie vertelt: “Ik ging 60 jaar in de tijd terug,het gebouw is Imposant en prachtig maar als je binnen loopt krijg je een ander gevoel. Het is terug in de tijd. Gelukkig weten de Griekse kinderen niet hoe bijvoorbeeld de scholen er in Nederland uitzien.

Maar voor de kinderen daar is het fijn dat zij naar school kunnen gaan en heerlijk genieten van het schoolplein. E zijn weinig of geen speeltuigen op het schoolplein. Toch vermaken zij zich met Voetbal en Springtouw. Ze weten gelukkig niet beter.  In de zomer hebben ze echter weer volop zon. Het strand en de zee zijn dichtbij”.

 

Jopie vervolgt: “Waar het schoolbestuur nu het eerst aan denkt is het aanpakken van de  raamkozijnen,zodat er in de winter minder stookkosten zijn en de tocht en de wind minder ruimte krijgen in de school.

Peet heeft de Wijzen uit het Oosten van hout getimmerd,en Mariska gaat ze bekleden met stro, takkenen oude kleden. Wat er maar voor handen is.

Ook is het school bestuur druk bezig met de voorbereiding voor de Kerstmarkt die wordt gehouden begin december. Wij konden zo ook een steentje bijdragen.Het geld wat van de Kerstmarkt binnen komt wordt besteed voor activiteiten voor de kinderen. Denk aan een Musical, het schoolreisje en het afscheidsfeestje voor de kinderen die aan het einde van het school jaar van school gaan”.

 

Een hartelijke groet van de mensen uit Molivos,op het Griekse eiland Lesbos.

Peet en Jopie van Damme

Mariska, de kinderen en de directeur

 SCHOOL MOLIVOS

 

Vanuit de gemeente kwam de vraag hoe men geld over kon maken voor ons diaconale projekt de school Molivos op Lesbos.

Hier het rekeningnummer van de diaconie:  NL50 RABO 030.56.02.020 t.n.v. diaconie Protestantse Gemeente Winkel met vermelding school Molivos.

In de vorige kerkbrief hebt u een heel verslag kunnen lezen over deze school, daarom deze keer geen uitgebreid verslag. Wel wil ik u meedelen dat de diaconie aan het nadenken is over een activiteit om extra geld binnen te krijgen voor Molivos, maar daar hoop ik u in de volgende kerkbrief meer over te kunnen vertellen. Pietie Voogd.


                                                        school in Molivos op het eiland Lesbos Griekenland

Als diaconie zijn we op zoek gegaan naar een nieuw project voor onze doelcollecte de komende 2 jaren. Na een binnenlands projekt de afgelopen 2 jaar ( dovenpastoraat ) wilden we weer een buitenlands project.

Op de startzondag kwamen enkele diakenen en dominee Jan Andries in gesprek met Jopie van Damme over de situatie op Lesbos en met name ook over de school in Molivos waar de kinderen van hun dochter Mariska naartoe gaan. Via Jopie hebben we een mail gekregen van Mariska en ik citeer enkele stukken hieruit:

Zoals jullie allemaal weten is de situatie in Griekenland de laatste jaren heel moeilijk. Er wordt heel veel bespaard en zeker op het vlak onderwijs. Er is geen geld voor onderhoud en modernisering van de schoolgebouwen. Door heel veel persoonlijke initiatieven van de ouders hebben we al heel wat kunnen bereiken om onze kinderen een kindvriendelijke school aan te bieden. Maar wij zijn ook financieel beperkt. Het schoolgebouw van Molivos is een prachtig, maar zeer oud pand dat door de jaren heen niet werd gemoderniseerd. Dit heeft als gevolg dat het dak, de deuren en ramen water en wind naar binnen laten. Ook met de vloeren is het slecht gesteld. In de winter kan het gebouw dan ook niet toereikend verwarmd worden. Elke winter, en ja Griekenland is niet alleen zon, is het ook weer afwachten of we stookolie geleverd krijgen. Het verbruik van de school is dan ook heel hoog odat door de slechte isolering het grootste deel van de warmte verloren gaat. Als ik dan een telefoontje krijg uit Nederland over het mooie initiatief van de kerk om de lagere school in Molivos te steunen, gaan mijn gedachten uit naar materialen en activiteiten om de ontwikkeling van het schoolonderwijs te ondersteunen, maar in samenspraak met de directie zijn we tot de vaststelling gekomen dat eerst de basisbehoeftes van de school aangepakt moeten worden, dus eerst het probleem van de ramen en deuren. Daarnaast wil ik jullie ook laten weten dat wij door een zeer moeilijke tijd gaan want in het dorp Molivos komen dagelijks honderden bootvluchtelingen aan. Dit is een zware last, voor het dorp en de bevolking, veel stress situations, boten in nood, boten die om gaan 
en mensen en kinderen die verdrinken. Alle mensen die veilig aankomen in ons dorp lopen langs de school op weg naar de eerste opvang.

                                                                                                        

Bijgaand een foto van de school van Mariska van Damme. 

    

Kerstwensen van de school en foto's en andere tekeningen  -  gekregen van Mariska van Damme


 

SCHOOL IN GRIEKENLAND

 

Zondag 3 januari vertelde Mariska van Damme bijgaand verhaal in de kerk. De diaconie van zal de komende twee jaar bijgaand project ondersteunen.

Haar toespraak:

 


Goedemorgen of in het Grieks kali mera, 

Graag wil ik mij zelf aan u voor stellen voor wie mij niet kent.

Ik ben Mariska van Damme , dochter van peet en Jopie van Damme . Ben op gegroeid aan de West-Friese dijk hier in Winkel. 

Toen ik 26 was heb ik mij man Yanniskosmidis ontmoet in Griekenland op het eiland Lesvos. Na eenaantal jaar zijn we getrouwd en hebben 2 kinderen gekregen. Ik woon inmiddels al weer 18 jaar in Griekenland. Wij werken en leven in het toeristen plaatsje Molivos waar wij een winkel hebben en sieraden verkopen.

 

Als kind en tiener kwam ik in de kerk en ging met plezier naar zondagsschool en catechisatie.Later kon ik mee met een project naar oost Duitsland wat een bijzondere ervaring was en waar ik nog mooie herinneringen aan heb. Ik deelde b.v een kamer met Bets de Heeren we hadden leuke gesprekken. Voor mij waardevol en ook hier leerde ik mijn kerkgenoten anders en zeker beter kennen. Ook ben ik later mee geweest met het project naar Afrika Burkinofaso. Een andere mooie ervaring.

En nu mag ik hier zelf staan, En u wat meer vertellen over het project wat u wilt gaan steunen met de kerk. De lagere school van Molivos. 

Zo als u weet leeft Griekenland al een aantal jaar in een zware crises en dat heeft ernstig veel gevolgen voor de bevolking. Er is geen geld en geen budgetten voor scholen, ziekenhuizen, of waar dan ook. ect. En dus is er veel achterstallig onderhoud en zeker geen budget voor nieuwe dingen of voor spullen voor de school.

 

In het dorp Molivos wonen ongeveer 1000 mensen, en naar de lagere school gaan ongeveer 120 kinderen. We hebben nog steeds voor iedere klas een meester of juf, want ook daar wordt veel in bezuinigd. 

De school is een prachtig maar zeer oud pand en niet altijd ideaal als een schoolgebouw. Er is geen sport ruimte, en ook geen toiletten binnen. Er is een toilet gebouwtje op loop afstand.

Dit is best vervellend als het regent, want ja ook bij ons kan het regenen in de winter. 

En er is een speelplaats zonder speeltuigen . Maar de kinderen spelen hier een eigen spel. Tikkertje, voetbal ect. 

De school heeft dus veel mankementen en er veel achterstallig onderhoud.

En Griekenland staat er slecht voor en het ziet er ook niet naar uit dat dit de komende jaren gaat veranderen. Ook al zijn er veel plannen en is er al veel veranderd het land kan deze bezuinigingen niet aan. 

Dus ik kan u zeggen toen ik hoorde dat de kerk onze school wilde steunen wij erg blij waren. Al eerder ontvingen wij financiële steun uit Ned. Zo wel door dominee Jonkmans bij zijn afscheid als door de Rotaryclub Bergen.

De school heeft toen  2 nieuwe, deuren gekregen, die rot  waren en waar het water binnen kwam en 3 nieuwe bankjes op de kleuterschool. En  8 nieuwe kasten en 8 computers. 

Graag wil de school nu de ramen gaan vernieuwen want die zijn er niet goed aan toe,

We zijn zelf ook met het ouder bestuur actief, er wordt van alles ondernomen om Geld in te zamelen . Onder andere een kerstmarkt die veel gezelligheid geeft in het dorp een goed opbrengst voor de school. Er wordt dan van alles gemaakt en op allerlei manieren activiteiten bedacht en uitgewerkt.

Dat u als kerk heeft gekozen om onze school steunen  vind ik heel mooi, en ook voor ons bijzonder.

Zoals u denk ik allemaal wel weet, gaat Griekenland, en zeker ons eiland nog door zeer moeilijk andere tijden.  Het drama rond de bootvluchtelingen. 

Sinds afgelopen voorjaar, komen er dagelijks vele bootvluchtelingen aan. Ze staan werkelijk bij ons op de stoep. Ze kwamen aan in het dorp in de haven en op de stranden, vaak doodmoe, bang en nat. Soms wel meer dan 4000 mensen per dag. In ons dorp arriveren meestal rond de 1000 mensen. Het ie een humaan drama als je de plastic bootjes afgeladen met mensen in paniek ziet aan komen. Angst voor hun leven en ja een hoop op een beter toekomst. Maar zou ik als moeder niet het zelfde doen voor mijn kinderen. Ik kan en wil er niet over oordelen. Maar deze mensen zijn op de vlucht.

 Ons leven staat echter al bijna een jaar in het teken van de bootvluchtelingen, of ze wel veilig aan komen en hoe ze verder gaan.

 Deze zomer was er geen goede opvang, het liep zo uit de hand en binnen een paar dagen lagen er 800 mensen voor de school te slapen, op de grond. 

Ze gebruiken de weinig kraantjes waar de school kinderen water drinken om zich  te wassen enzovoort. Ook hield dit in dat de kinderen niet meer konden spelen op het school speel terrein, en er is niet zo veel meer voor de dorps kinderen, dit was eigenlijk hen plek. 

Het was allemaal heel moeilijk en ook verwarrend zeker voor de vluchtelingen maar ook voor ons als lokale bevolking. 

Nu is er gelukkig veel hulp gekomen, hulp organisaties uit de hele wereld, en zeker Nederland is sterk vertegenwoordigd. 

Er is een nood kamp gekomen net buiten het dorp en een groot kamp veel verder op waar mensen hulp en een beter plaats om te overnachten krijgen. Ook al blijft de situatie erg primitief er is veel verbeterd.  

De lokale  bevolking maakt zich echter veel zorgen om de gehele situatie, hoe gaat dit verder het geeft veel onzekerheid. Men leeft van toerisme en komen de toeristen wel deze zomer?, met al dit slechte nieuws en vreselijke beelden op televisie.

Er gaat al maanden veel aandacht uit naar de vluchtelingen en ook zijn wij daar dankbaar voor maar dat nu er ook werd gedacht aan de school en dus de kinderen van Molivos is dit dus echt een heel mooi gebaar. 

Wij willen u bedanken dat u met het diaconie programma de school in Molivos gaat ondersteunen.

 

           Mariska van Damme. 

 Doelcollecte school Molivos op het griekse eiland Lesbos

 

 

DOELCOLLECTE VOOR 2016 EN 2017


Als diaconie zijn we op zoek gegaan naar een nieuw project voor onze doelcollecte de komende 2 jaren. Na een binnenlands projekt de afgelopen 2 jaar ( dovenpastoraat ) wilden we weer een buitenlands project.

Op de startzondag kwamen enkele diakenen en dominee Jan Andries in gesprek met Jopie van Damme over de situatie op Lesbos en met name ook over de school in Molivos waar de kinderen van hun dochter Mariska naartoe gaan. Via Jopie hebben we een mail gekregen van Mariska en ik citeer enkele stukken hieruit:

Zoals jullie allemaal weten is de situatie in Griekenland de laatste jaren heel moeilijk. Er wordt heel veel bespaard en zeker op het vlak onderwijs. Er is geen geld voor onderhoud en modernisering van de schoolgebouwen. Door heel veel persoonlijke initiatieven van de ouders hebben we al heel wat kunnen bereiken om onze kinderen een kindvriendelijke school aan te bieden. Maar wij zijn ook financieel beperkt. Het schoolgebouw van Molivos is een prachtig, maar zeer oud pand dat door de jaren heen niet werd gemoderniseerd. Dit heeft als gevolg dat het dak, de deuren en ramen water en wind naar binnen laten. Ook met de vloeren is het slecht gesteld. In de winter kan het gebouw dan ook niet toereikend verwarmd worden. Elke winter, en ja Griekenland is niet alleen zon, is het ook weer afwachten of we stookolie geleverd krijgen. Het verbruik van de school is dan ook heel hoog odat door de slechte isolering het grootste deel van de warmte verloren gaat. Als ik dan een telefoontje krijg uit Nederland over het mooie initiatief van de kerk om de lagere school in Molivos te steunen, gaan mijn gedachten uit naar materialen en activiteiten om de ontwikkeling van het schoolonderwijs te ondersteunen, maar in samenspraak met de directie zijn we tot de vaststelling gekomen dat eerst de basisbehoeftes van de school aangepakt moeten worden, dus eerst het probleem van de ramen en deuren. Daarnaast wil ik jullie ook laten weten dat wij door een zeer moeilijke tijd gaan want in het dorp Molivos komen dagelijks honderden bootvluchtelingen aan. Dit is een zware last, voor het dorp en de bevolking, veel stress situations, boten in nood, boten die om gaan en mensen en kinderen die verdrinken. Alle mensen die veilig aankomen in ons dorp lopen langs de school op weg naar de eerste opvang

 

 

 

 

 


Bijgaand een foto van de school van Mariska van Damme.

 


Gevonden op het internet door Guda Boonstra

 

EEN DAG BOOTVLUCHTELINGEN HELPEN OP LESBOS:

 Dagelijks landen talloze nieuwe vluchtelingen op het strand bij Molyvos. Vrijwilligers vangen hen op.

 

http://i.imgur.com/PVHjhGgl.jpghttp://i.imgur.com/gVMcckgl.jpg

 De hoeveelheid zwemvesten van een enkele vluchtelingenboot. Niet alle boten hebben overigens zwemvesten. Dagelijks verdrinken mensen op weg naar de Griekse eilanden. Steeds meer bootjes worden onderweg ook expres lek gestoken, in een poging om opgehaald te worden door de Griekse kustwacht om zo meer kans te maken op asiel.

 

http://i.imgur.com/AfAFQgYl.jpg

 

 

http://i.imgur.com/BhNQSVCl.jpg Uitgeputte Syriërs vallen in slaap in een van de twee provisorische kampen bij Molyvos op Lesbos, na drie dagen wakker te zijn gebleven uit angst voor Turkse smokkelaars. 

 

 

 In de provisorische opvang slaat de verveling in de hitte snel toe. In het hoger gelegen kamp is nog beschutting en drinkwater.

http://i.imgur.com/XMJM0Dsl.jpghttp://i.imgur.com/5o8astxl.jpg

 Nieuwe bootvluchtelingen melden zich in het kamp. Soms krijgen ze een lift van inwoners of toeristen.

http://i.imgur.com/vppFMuGl.jpg

http://i.imgur.com/7PeG3oHl.jpghttp://i.imgur.com/fZge6oDl.jpg Een opslagruimte voor ingezamelde kleding die wordt uitgedeeld aan bootvluchtelingen die nat binnenkomen. De kleding komt van inzamelingen uit andere Europese landen.

 http://i.imgur.com/YS52CLxl.jpgIn de rij voor wat eten en water: een broodje, een stuk fruit, een glas sap en een flesje water.

http://i.imgur.com/ON8rE91l.jpghttp://i.imgur.com/65Twachl.jpg

Kinderen krijgen wat kleurplaten en potloden, met de jongens wordt een potje gevoetbald. Sommige kinderen zien er bang uit of kijken argwanend, maar slaan wel snel aan het kleuren.

 

http://i.imgur.com/Uslhvp2l.jpghttp://i.imgur.com/zur4lZ4l.jpghttp://i.imgur.com/ipZBf2Ll.jpg

Een kaart met de route naar Mytilini in het zuiden van het eiland, waar de vluchtelingen zich bij de Griekse autoriteiten kunnen registreren en naar het vasteland worden gebracht.

 

De paar bussen die de VN en vluchtelingenorganisaties kunnen regelen, zijn alleen voor vrouwen, kinderen, ouderen en zieken. Voor mannen die gaan lopen, is er fruit en water.

 

http://i.imgur.com/JXIEqtul.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mensen die met een bus mee mogen, gaan per groep naar een plek nabij de haven waar zij enigszins uit het zicht worden opgehaald. Dit om een stormloop op de bussen te voorkomen.

http://i.imgur.com/90W6vq5l.jpg

 

 

 

Voor het instappen van bussen die de Griekse overheid heeft geregeld voor al geregistreerde vluchtelingen, worden de namen eerst gecontroleerd. De andere bussen worden geregeld door donaties. Hier is het doorgaans dringen en proppen om zoveel mogelijk mensen, maximaal vijftig, mee te kunnen krijgen.

 

http://i.imgur.com/iVQPXW1l.jpg